[O1] Zapach benzyny we wnętrzu, auto z LPG

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kkk13
    Classic
    • 2006
    • 30

No właśnie się zastanawiałem ile taki wózek może kosztować, myślałem żeby samemu nad nim podłubać, ale sprzęt trzeba jednak kupić, nie ma rozeznania ile wyposażenie tego cuda mogłoby kosztować.
  • Bonus
    Ambiente
    • 2005
    • 249

Przy przyspieszaniu na przełączonym LPG czuć benzynę, skądś leci opar benzyny do wnętrza. Ktoś może się orientuje w czym jest problem jak zdiagnozować. Odma do oparów oleju jest założona. Wtryski przy przełączonym LPG są niezasilane to opar chyba ze zbiornika, jakiś czas temu była odłączana listwa wtrysków połączone zostało wszystko prawidłowo. Jakieś pomysły?

Komentarz

• Krzych
      Rider
      • 2005
      • 671

Może pęknięty zbiornik z węglem aktywnym albo przewody do niego?
      DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
      www.chiptuning.katowice.pl
      DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA

Komentarz

• zgucio
        Rider
        • 2007
        • 691

Bonus, mam identycznie szukałem przyczyny wszędzie aż kiedyś pojechałem zalac benzyny do pelna i zaczęło sie lać spod samochodu. Jak jest zatankowane powyzej 3/4 baku to kapie bynzyna.

nie zrobiłem jeszcze tego z braku czasu, jak wjechałem na kanał to nic nie widać więc albo bak pękł od góry albo coś sie rozpieło między bakiem a wlewem paliwa

Dodam że zaczyna śmierdzieć jak na zewnątrz jest temperatura wyższa niż 16 stopni
        ROCZNIK 98 PO LIFTINGU ;-) ---> fotki

JOHNNY II ASC + SIRIO AS-100

Komentarz

• Bonus
          Ambiente
          • 2005
          • 249

u mnie śmierdzi w czasie gwałtowniejszego przyśpieszania wydaje mi się że wtedy szczególniej, możliwe że coś z tym filtrem z węglem aktywnym, pokombinuje powącham dzisiaj na pracującym silniku

Komentarz

• Remark
            Ambiente
            • 2010
            • 108

Bonus,

Witam.

Sądzę iż Twoje podejrzenia o przyczynę "zła" są jak najbardziej zasadne , przy nie sprawnie działającym odpowietrzeniu możliwy jest charakterystyczny "drogi.." zapach.

Więcej o tym znajdziesz tu:

Pozdrawiam.

Komentarz

• Bonus
              Ambiente
              • 2005
              • 249

Wydaje mi się że problem występuje tylko przy jeździe na LPG i po dobrym nagrzaniu silnika. Zrobiłem mała próbę kiedy odczułem "drogi" zapach przełączyłem na benzynę i zapach zaczął znikać, jakby opary leciały pod maskę kiedy jedzie na LPG, a znikały kiedy na benzynie

Komentarz

• Remark
                Ambiente
                • 2010
                • 108

No cóż nie tylko medycyna zna różne przypadki ... na odległość trudno diagnozować , a nic nie dzieje się bez przyczyny tak więc życzę skutecznego dotarcia do źródła - może przy pomocy zaprzyjaźnionego mechanika (gazownika) ?

Pozdrawiam.

Komentarz

• Bonus
                  Ambiente
                  • 2005
                  • 249

Coś jest nie halo jakiś czas temu "cykacz" był bardzo głośny, teraz jest jakiś cichy, może zbiornik napełniony bardziej więc inaczej działa? teraz działa ale już go nie słychać gdy maska jest zamknięta

[ Dodano: Pią 27 Lip, 12 12:04 ]
                  okazuje się że albo obręcz mocowania pompy była niedokręcona albo wessało uszczelkę dookoła obręczy

Komentarz

• money555
                    Ambiente
                    • 2012
                    • 135

Panowie, u mnie też od niedawna (i raczej tylko jak jest na dworze gorąco - powyżej 20*C) czuć benzynę... Co ciekawe mam auto na LPG, a benzynę czuć przez kratkę nawiewu po wyłączeniu klimatyzacji...

Na 99% gdzieś mogę mieć nieszczelność przewodu tylko w jakich miejscach sprawdzić te przewody? Czy przewodem od Odmy może wydobywać się zapach benzyny, pytam, bo mam już trochę zużyty ten przewód i na dniach będę wymieniał...
                    Skoda Octavia I 1.8 20V & Seat Toledo 1.8 20V - JAK BRACIA BLIŹNIAKI !!! Pozdrawiam!

Komentarz

• Bonus
                      Ambiente
                      • 2005
                      • 249

nie musi być z nawiewów ale jak się włączy i cyrkulacja powietrza zachodzi, to z wnętrza, ludzki węch przyzwyczaja się po kilku minutach i przestaje czuć, wiec jeżeli zapach był wcześniej, a po zmianie znów się pojawia to tylko mógł zmienić nasilenie, wloty do nawiewu nie do końca są tak umieszczone żeby to co spod maski w nie leciało,

sprawdź pod tylną klapą czy tam wszystkie przewody mają się dobrze, oraz czy duża uszczelka pod pokrywą do zbiornika ma się dobrze i jest dobrze ułożona, trudniej ze sprawdzeniem czy zbiornik jest szczelny i dojście wlewu nie cieknie, a to jest z plastiku

pod maską powrotne ze zbiornika, przewody pod samochodem, szczelność kolektora dolotowego, czy też wejść do wtrysków

Komentarz

Pracuję...